Ridläger 2012 - Hålan

Måndag:

Förmiddag, Sitsträning utan stigbyglar och stigläder, gick jätte bra, hon var snäll, vi jobbade mest med sitsen då så, hon gick inte jätte bra på tygel. Vi jobbade mycket med små hjälper (vilket vi gjorde hela vecka, som man såg stor skillnad på i slutet av veckan) så att dom skulle gå fram för minsta tryck med skänkeln. 
Eftermiddag, Markarbete i Olstorp, hon skötte sig prima! Det var galoppbomar i två av hörnen, där hon var framåt och vi höll takten. Vi hade även lite travbommar mitt på långsidorna, och så gjorde vi skänkelvikningar från x till hörnen, om ni fattar, skänkelvikningarna gick väll sådär, vi har gjort bättre men, dom var helt ok.
Tisdag:

Förmiddag, Sitsträning utan stigbyglar och stigläder i 75 minuter! Det var jobbigt, men strumpan skötte sig bra, vi gjorde lite sidvärtsrörelser, och vi fortsatte med att jobba med små hjälper.
Eftermiddag, Dressyr, det gick bra, vi jobbade med att hästarnas beröm är när man lättar på tygeln, och när dom går fram för skänkeln släpper man på skänklarna, man ska inte klappa hästen, det är bara förvirrande, men man kan beröma med rösten ibland. Strumpan skötte sig.
Onsdag:

Förmiddag,  Jobbade med repgrimmor och rep. Först skulle vi gå med dom runt fyrkantsspåret. Vi skulle få hästarna att gå bakom oss, ungefär en meter bakom, och så fick vi testa att stanna, när vi stanna skulle även dom stanna, en meter bakom oss, om dom inte gjorde det fick vi backa dom så dom var där dom skulle. När vi gick med dom fick vi inte titta på dom. Det var dom som skulle ha koll på oss. Vart vi var och vad vi gjorde. Sen skulle vi få dom att flytta sig undan för tryck, likadant som när man rider. Vi tryckte med fingret på tex rumpan, så fort man kände att dom tänkte rätt, tog vi bort fingret, likadant som när man rider och gör med skänkeln. Tillslut behövde man bara titta på kroppsdelan man ville flytta idet här fallet rumpan, så flyttade dom det. Sen skulle vi snurra dom runt en, som om man longerar. Man styrde ut dom med huvudet och sen började man snurra repet bakom rumpan. Då skulle dom gå framåt. Och sen när dom gick framåt skulle man sluta snurra, för det är det som är deras beröm, man får dom att göra som man sagt och då fortsätter man ju inte att snurra, samma sak som när man rider om du vill att din häst ska gå framåt, och så gör den det, då sitter du ju inte och fortsätter att skänkla eller hur? Sen när man skulle stanna stannade man sin kropp och stog helt still, och man får inte titta på hästen! Då blir den bara förvirrad. Om den inte saktar ner, sätter man sig ner på huk, då stannar hästen. Självklart ska du inte sätta dig direkt, stå och vänta ett tag först. Sen i slutet kunde vi bara lägga ner repet på marken och gå en bit därifrån. och hästarna stog lungt och stilla kvar och tittade på deras ledare, alltså människan! Strumpan skötte sig faktiskt riktigt bra. Hon skulle dryga ibörjan och inte göra som jag sa. När jag skulle snurra henne runt i en cirkel, vände hon bara in framdelen, och ställde sig, då fick jag flytta ut framändan istället för bakändan efter ett tag gav hon sig och gjorde som jag sa. Sen när jag skulle stanna henne, i slutet sen, vände hon så hon stog med huvudet in mot mig, det är det man strävar efter sa Ingela! Sen när vi skulle släppa repet på marken och dom skulle stå still, så tog hela tiden två steg framåt för att trotsa bara, då fick man gå tillbaks till henne och backa henne.
Eftermiddag, Hoppning/markarbete på Olstorp. Vi hoppade gymnastikhoppning, alltså studs, ibörjan låg det galoppbomar i hörnen som i måndags. Det gick bra, efter dom första galoppbommarna gled hon ut lite så vi kom i kanten på det första hindret i studsen. Annars var vi i takt varje språng och det kändes bra. När hon sedan höjde upp hindren lite tog hon bort bomarna i hörnen. Då blev det lättare att komma rakt. Vi var i takt också.
Torsdag:

Förmiddag, Dressyr, detta ridpass minns jag inte så mycket av, men vi tränade med att dom skulle lyssna för små hjälper och att dom går fram när vi säger det också.
Eftermiddag, Staffet eller gymkhana, vi var i två lag. Det var Nellie och jag först i ett lag. Först skulle man köra gärnet fram till en tunna och plocka upp en ring som låg på tunnan. När man plockat upp ringen skulle man köra slalom emellan koner. Sen skulle man lämna över ringen till nästa som skulle köra gärnet och sedan lämna ringen på tunnan igen, sen slalom tillbaka. Nellie och jag vann stort! Sen skulle man rida gärnet fram till en kona, där en sopkvasts skaft satt nertryckt. Runt skaftet var det knytna två plastpåsar som prasslade, och kunde vara lite läskiga... Iaf, där skulle man plocka upp skaftet och köra slalom tillbaka, lämna över skaftet till nästa ryttare som skulle köra det snabbaste och lämna tillbaks skaftet i konan. Sen slalom tillbaks igen. Nellie och jag vann igen! (ofc) Sen bytte vi lag lite och så (för dom tyckte det var ojämt...) Strumpan var jätte duktig! Hon är ju inte rädd för typ nått, så det gick skit bra! Vi kunde tex ta skaftet i trav, medan dom andra typ var tvungna att stanna. Hon var bäst iaf!
Efter det skulle vi rida ut i skogen barbacka, och köra tipspromenad. Först var jag lite tveksam till om jag skulle rida barbacka, då jag inte ridit barbacka så mycket på henne, bara en gång i ridhuset när jag skritta av, och några gånger från hagen i grimma. Men jag red barbacka sen iaf. Det gick super!! Hon var helsnäll <3 I skogen brukar hon desutom vara lite jobbig eftersom hon vill gå så fort, men det kan hon inte om hon inte får gå först, men hon var lugn och skrittade snällt på bakom dom andra.
 
Fredag:

Förmiddag, Körde med repgrimmorna igen. Vi gjorde samma saker som i onsdags, Hon bråkade lite i början, men gav sig fort då hon märkte att det inte var nån mening att tjafsa. 
Eftermiddag, Hoppning på Olstorp, vi hoppade bana. Först gick vi igenom hur man skulle göra på en tävling, och hur man gör när man rider fram på en tävling, det var bra. Man skulle först värma upp dom i skritt, gärna 10 min-en kvart, sen kunde man börja trava, och köra mycket tempväxlingar, för att få deras uppmärksamhet, och veta att dom lyssnar. Sen övergick vi med att köra tempoväxlingar i galopp, och böjde dom lite så att dom var böjbara. Sen kunde man ta några språng mest för att få dom att veta att det var hoppning på schemat liksom. Man ska inte hoppa så många språng på framhoppningen, tänk på att man oftast ställer upp i två klasser och att det är ca 8-10 hinder på en bana och sen är det kanske omhoppning på det. Så det blir många språng för dom! 
Sen skulle vi hoppa banan. Det gick bra med henne! Hon tycker ju om att hoppa. Hon gick inte riktigt fram som hon ska men det gör hon aldrig ändå ;) Vi tog ganska bra svängar, och hindrerna låg på ungefär 50-60 cm. Sista gången vi körde var hon trött men tog sig över hindrerna ändå, fast det blev lite konstiga och ryckiga hopp.
 
Tack för Sommarens höjdpunkt! Tack Ingela & Anna för att ni haft lektioner för oss, och tack Isabelle, Hampus, Alva & Nellie för att ni fått mig att vara glad över denna vecka! En sak kan jag säga, ni slipper mig inte nästa sommar!
 

RSS 2.0